Dienstag, 20. August 2013

Ciasto ucierane z truskawkami


Oj szkoda,deszcz deszcz...ratunku moje biedne truskawki gnija zielone .Pare uratowalam i upieklam pyszne ciasto z kruszonka.



Ciasto:
200 g masla
 szczypta soli

160 g cukru
4 jajka
200 g maki pszennej
1 opakowanie budyniu smietankowego lub waniliowego bez cukru ( lub 40 g maki ziemniaczanej )
1 lyzeczka proszku do pieczenia
ok 600 g truskawek (moga byc tez inne dowolne owoce )


Kruszonka:
150 g maki
100 g zimnego masla
50 g cukru pudru

Zeby sie udalo wszystkie skladniki powinny byc w temperaturze pokojowej.
Maslo ucieramy na jasna, puszysta mase. Dodajemy cukier i szczypte soli, nadal ucierajac. Nastepnie dodajemy po jajku, za każdym razem miksujac. Na koniec dodajemy przesiana make z budyniem i proszkiem do pieczenia.
Ciasto wkladamy do blaszki ( 20x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykladamy owoce, posypujemy kruszonka ( wszystkie skladniki kruszonki wrzucic do miski i rozetrzec razem w palcach ).
Piec w 175 st. C, około 45 minut, do tzw suchego patyczka.




Keine Kommentare: