Macie napewno ulubione ciasto z dzicinstwa.Moim jest sernik mojej mamy.W zeszly weekend dostalam apetytu ,wiec do pracy,ale najpier telefon do mamy ;)
Als Boden könnt ihr zB. Eierplätzchen nehmen.Ich habe mich diesmal für Steruselboden entschieden.
Jako spod mozecie uzyc biszkopcikowlub herbatnikow.Ja zdecydowalam sie tym razem na kruchy spod.
ca.425 gr Mehl ok maki
250 gr kalte Butter oder Margariene zimnego masla lub margaryny
2 TL Backpulver lyzeczki proszku do pieczenia
3 EL Puderzucker lyzki cukru pudru
5 Eigelb zoltek
Alles
zusammen durchkneten,in einem Gefrierbeutel rein tun und
einfrieren.Danach raspeln in einem Backform.
Wszystko
razem zagniesc,wlozyc do woreczka i zamrozic.Poczym zetrzec na
grubych oczkach do foremki do pieczenia.
1 kg Quark zmielonego sera
8-10 Eier jajka
ca.150 gr Puderzucker ok cukru pudru
250 gr Butter masla
1 Puddingpulver oder 2 EL Kartoffelnmehl
1 budyn lub 2 lyzki maki
ziemniaczanej
2
EL Weizengrieß lyzki kaszy manny50-100 gr Zucker cukru
Aromen: Arak ,Rum,Zitrone,Orange,Mandel
Zapachy:
arakowy,rumowy,cytrynowy,pomaranczowy,migdalowy
evt.
Orangenschale,Zitronenschale
skorka
z pomaranczy lub cytryny
evt.
in Rum eingelegte Rosinen
Mozna
dodac ewentualnie rodzynki namoczone w rumie.
Butter mit dem Puderzucker cremig schlagen. Die Eier trennen, das Eiweiß in ein hohes Behälter geben und erst einmal zur Seite stellen.Das Eigelb sofort einzeln nacheinander mit dem Mixer in die Buttermasse einarbeiten.Eiweiß mit Zucker steif schlagen.
Das
Puddingpulver ,Weizengrieß in der Masse reinrieseln und Aromen
reintröpfeln . Man kann auch eingeweichte Rosinen dazugeben. Der
Eiweißschnee unter der Quarkmasse rühren.Die Masse auf den
Boden verteilen und backen ca. 1 Stunde bei 175 °C.
Maslo
ucieramy z cukrem pudrem.Dodajemy po jednym zoltku.Poczym dodajem
twarog .Dalej ucierajac dodajemy budyn,kasze manne i zapachy. Bialka
ubijamy z cukrem na sztywno i ostroznie mieszamy z masa twarogowa.
Mase twarogowa kladziemy na spodzie i pieczemy ok.1 godziny przy
temp.175°C
Zusätzlich
könnt ihr dekorieren mit Schokoladenglasur oder Lemon Curd.
Dodatkowo
mozna sernik polac rozpuszczona czekolada lub Lemon Curd.
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